Földrajzi jellemzők

A település a Csepel-sziget középső részén a Ráckevei-Duna-ág és a Duna főága között terül el, Budapesttől 30 kilométerre. Elérhetjük a Budapest-Ráckeve közötti HÉV-vel, az 5101-es számú úton autóval, illetve a Csepel-Makád buszjárattal.

A község előtt fűzfákkal, nádasokkal kísért holtágakat láthatunk. Ezek a "hókony"-ok, amelyeket a Duna jeges áradása hagyott maga után. Itt nyúlnak be legjobban a szigetre. Ma kitűnő horgászvizeket és szép nyaralóházakat láthatunk itt. A Duna-ágat nád, gyékény és sás kíséri. A nádas helyenként szigeteket alkot, ezek az Európa-híres úszólápok. Szerepük a biológiai víztisztításban jelentős. Megcsodálhatjuk a sárga tavirózsát is, mely a fehér társánál is ritkább. Itt található kiemelendõ védett növények, növénytársulások még: a tőzegmohafajok, a hússzínű ujjasbocskor, a mocsári nőszőfű, a tőzegpáfrány-telepek, a tündérrózsa-hínár.

Ritka, védett állatokban is bővelkedik a vízpart. Néhány közülük: bütykös hattyú, réti csík, vágócsík, mocsári teknősök, bölömbika, törpegém, récefélék, vöcsök, pettyes vizicsibe, haris, vizicickány, vidra.
A falu határában, az erdő szélén gyakran látni őzeket, nyulakat, fácánokat, barna réti héját is.

A falu határában a szántóföldi művelésre alkalmas területen a folyami kavicsréteget homok fedi. Talaja öntéstalaj szerkezetû. Az évi napsütéses órák száma magas (2000 óra), az évi középhőmérséklete 10-11°C , az átlagos évi csapadékmennyiség 618 mm. A két folyóág közötti mikroklíma, a magas páratartalom kedvez a kertészetnek, szőlészetnek és gyümölcstermesztésnek.

© 2013 Szigetcsep.hu / Minden jog fenntartva (C) the original authors.