Koronavírus közlemény - Friss

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2020. november 26-27-én a Ráckevei Járási Hivatal irányításával a Szigetcsépi Általános Iskola pedagógusai, valamint a technikai személyzet és a Záhonyi Hugóné Óvoda óvodapedagógusai és dadusai is részt vettek a széles körű koronavírus tesztelésen, amely gördülékenyen lezajlott.

Önkormányzatunk saját költségén, elvégeztette a polgármesteri hivatal dolgozói és az önkormányzati dolgozók koronavírus tesztelését.

Nagy örömünkre az eredmény minden esetben negatív lett!!

Tóthné Kriszt Judit

polgármesterTájékoztatom a község lakosságát, hogy COVID-19 nevű vírus intenzív terjedése miatt Magyarország Kormánya 2020. november 11-től ismételten korlátozó intézkedéseket rendelt el.


Központi intézkedések, korlátozások:

 

1. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.


2. Minden gyülekezés tilos.


3. A vendéglátó egységek (kávézók, kocsmák, éttermek) vendéget nem fogadhatnak. Az éttermekben vendégnek, csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.  A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.


4. Az üzletek- a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.


5. A központi rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályai mellett.


6. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.


7. Mindennemű rendezvény tartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.


8. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.


9. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.


10.  A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.


11.  A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.


12. Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

 

13. Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.


14. A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.


A központi intézkedésekkel összhangban hozott helyi korlátozások, szabályok:

A Záhonyi Hugóné Óvoda továbbra is fogadja az egészséges gyermekeket. Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy gyermekét otthon szeretné tartani az intézményvezető a szülő kérésére távolmaradást engedélyezhet.

A Művelődési Ház épületét bezárjuk. Az épületben rendezvény, összejövetel, edzés nem tartható.

Kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a veszélyhelyzettel kapcsolatban hatályban lévő előírásokat a továbbiakban is tartsák be!

 

 

Tóthné Kriszt Judit
polgármester

 

Előző cikkEredményes pályázat: temetői urnafal
Következő cikkTájékoztatás a Szigetcsépi Védőnői Szolgálat működéséről