Eredményes lett a Magyar Falu Program keretében új háziorvosi rendelő építésére benyújtott pályázatunk

Örömmel tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Magyar Falu Program keretében meghirdetett  „Orvosi rendelők fejlesztése” című, MFP-HOR/2020  kódszámú kiírásra 2020. áprilisában benyújtott „Új háziorvosi rendelő építése Szigetcsépen” tárgyú pályázatunkat a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2020. június 24-i döntésével 30.000.000 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte, azaz a megpályázott támogatási összeg 100%-át nyertük el. Ehhez hasonló mértékű támogatásban még országos szinten is csak nagyon kevés önkormányzat részesült, Pest megyében pedig településünk mellett csak három pályázó nyert, jellemzően szerényebb összeggel.

A beruházás célja a Szigetcsép, Szabadság u. 54. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanon, a meglévő régi óvoda épület elbontását követően új háziorvosi rendelő építése a két ütemben létesülő egészségügyi intézmény első megvalósulási szakaszaként, az alábbiak szerint:

Első megvalósulási szakasz:

  • A pályázat céljaként megjelölt és támogatásban részesült háziorvosi rendelőt tartalmazó épületrész megépítése.
  • Második szakasz az Önkormányzat finanszírozási, azaz költségvetési és pályázati lehetőségei függvényében, a későbbiekben megvalósítandó ütem: A védőnői tanácsadót és a fiókgyógyszertárat magába foglaló épületrész létesítése.

Az Önkormányzat a kivitelezés tényleges bruttó 80 milliós költségének és az elnyert támogatási összegnek a különbözetét saját forrásból fogja biztosítani annak érdekében, hogy egy leromlott műszaki állapotú, költséghatékonyan fel nem újítható épületben jelenleg működő orvosi rendelő helyett megépülhessen  egy - már nagyon régen tervezett -  minden jogszabályi előírásnak megfelelő, modern új orvosi rendelő. Megvalósításával a háziorvosi apellátás feltételei jelentősen javulni fognak. Az épület akadálymentes lesz. Tervezésekor az elsődleges cél a költséghatékonyság és a környezettudatosság volt, ennek mentén az épületben napelemes és hőszivattyús rendszer kerül kialakításra az épület hűtése és fűtése valamint melegvízellátása, villamosenergia-ellátása érdekében, padlófűtés és mennyezet hűtés-fűtés rendszer létesül, a belső világítás led lámpákkal és mozgásérzékelőkkel lesz megoldva. Az épület két bejárattal épül, a fertőzőbetegek részére elkülönített bejárat létesül.

A tervező az épület engedélyezési tervében mind az első, mind a második szakaszban megvalósuló épületrészt kidolgozta, melynek  alapján már megkaptuk és véglegessé is vált az építési engedély. Az épület kivitelezési munkálatai terveink szerint 2021. márciusában kezdődnek. A támogatói okirat szerint a megvalósításra 2022 június 30-ig van lehetőségünk, de reményeink szerint, ha minden kedvezően alakul, akkor a jövő évben akár átadásra is kerülhet az új orvosi rendelőnk.

Az orvosi rendelő folytatásaként a későbbiekben, lehetőségeink függvényében, második ütemben védőnői tanácsadót és fiókgyógyszertárat befogadó épületrész is épülne. Az épület mindkét ütemének megvalósítása esetén egy többcélú, nagyobb részben önkormányzati feladatellátását szolgáló, komplex, integrált egészségügyi létesítmény állhatna lakosságunk szolgálatába.

Ezúton köszönöm meg Bodzán Antal tervező kiváló és hibátlan munkáját, melynek eredményeként az építési engedélyt soron kívül megkaptuk.

Köszönöm továbbá Bóna Zoltán országgyűlési képviselőnk támogató, segítő együttműködését.

 

Tóthné Kriszt Judit
polgármester



Előző cikkUnokázós csalás személyi tájékoztatás 2020.06.24.
Következő cikkTájékoztató földi szúnyoggyérítésről 2020.07.29.