MAVIZ sajtóközlemény

LETÖLTHETŐ FÁJLOK

Kapcsolódó dokumentumok

Sajtóközlemény 

Budapest, 2020. 04. 14. - A Magyar Víziközmű Szövetség — mint a magyarországi víziközmű-szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete — ezúton tájékoztatja a tisztelt lakosságot az immár egy hónapja tartó veszélyhelyzethez kapcsolódóan arról, hogy hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható, Magyarországon még mindig ez a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. 

A MaVíz a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek, valamint a kapcsolódó vízípar, a kereskedelmi és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Szövetség kiemelt feladatának tekinti, hogy a tagszervezeteit — a felelős víziközmű-szolgáltatókat — kiemelten képviselje minden olyan jellegű témában, amely a társadalmi megítélés során hangsúlyt kap. 

A Szövetség az elmúlt egy hónap során több alkalommal is megszólalt az ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés és tisztítás kapcsán, azonban fontosnak tartja azt, hogy Magyarország lakossága folyamatosan informálva legyen az említett témákkal kapcsolatban. 

Nagy Edit a MaVíz főtitkára szeretne megnyugtatni mindenkit, hogy az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás hazánkban jó kezekben van, a szolgáltatás biztonsága folyamatosan fenntartott. 

A főtitkár kiemelte: „Magyarországon az ivóvízbázisok többsége védett; az ivóvízhálózatról pedig tudni kell azt, hogy egy teljesen zárt, nyomás alatt működő rendszerről van szó, amelybe kívülről semmi nem jut be és emberrel semmiképp sem kerülhet kontaktba. A víziközmű szolgáltatók — az elmondottaknak megfelelően - a jelenlegi helyzetben is folyamatosan biztosítani tudják a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást, akárcsak a a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását. Folyamatosan egyeztetünk a többi Európában működő szakmai szövetséggel és mindannyian meg tudják erősíteni a WHO és az ENSZ által kiadott tájékoztatást, amely kimondja, hogy az ivóvíz nem terjeszti (nem szállítja) a Covid-19 vírust. A Covid-19 vagy SARS-CoV-2 morfológiája és kémiai szerkezete nagyon hasonló más koronavírusokhoz, amelyekről kimutatták, hogy az ivóvízzel nem terjed." 

A szenny-vízelvezetéshez és tisztításhoz kapcsolódóan is csak megnyugtató és pozitív hírekkel tud szolgálni a MaVíz, ugyanis a legfrissebb tudományos kutatások szerint annak a kockázata igen alacsony, hogy a Covid-19 vírus egy fertőzött személy székletével történő közvetlen kapcsolat útján terjedjen. 

Ehhez kapcsolódóan a főtitkár elmondta: „Az utóbbi napokban több hír is szárnyra kapott azzal kapcsolatban, hogy holland intézetek az új Corona vírus RNS-ét kimutatták a nyers szennyvízben. Az RNS a vírus genetikai anyaga. Egyértelműen hangsúlyoznunk kell azonban, hogy a vizsgálat nem azonosított semmilyen „élő" vagy „fertőző" vírust a nyers szennyvízben csupán annak egy alkotórészét találták meg. Tehát, az összes rendelkezésünkre álló információ azt mutatja és támasztja alá, hogy a 

Székhely: 1051 Budapest, Sas utca 25., N. emelet Postacím: 1368 Budapest, Pf.: 201. 

Telefon: (36-1) 473-0055, 331-8382, 312-3065 Honlap: www.maviz.orq E-mail: titkarsag@maviz.org 

Előző cikkRendkívüli közlemény 2020 Húsvét
Következő cikkKoronavírus közlemény 2020.04.18